Oktatás

Tanfolyam, képzés

Ólomüveg kezdő

Kezdő tanfolyamunkon megtanulhatod az üvegvágást, és megismerkedhetsz az ólomüvegezés eszközeivel. Ezután készítesz egy kisméretű képet többnyire ablaküvegből, majd egy nagyobbat, de ehhez már szebbnél szebb színes üvegeket használhatsz.

Ólomüveg haladó

Ezen a tanfolyamon egy kb. 50*50cm méretű képet készíthetsz. Gyakorlatot szerezhetsz abban, miként dolgozunk egy nagyobb üvegtáblával, hogyan merevíthetjük azt. Ezen kívül megismerkedhetsz néhány különleges üveg elemmel is, melyeket szintén beépíthetsz.

Tiffany kezdő

Kezdő tanfolyamunkon megtanulhatod az üvegvágást, és megismerkedhetsz a tiffany üveg készítésének anyagaival, szerszámaival. Ezután készítesz egy kisméretű képet többnyire ablaküvegből, majd egy nagyobbat, de ehhez már szebbnél szebb színes üvegeket használhatsz.

Tiffany haladó

Ezen a kurzuson átléphetsz a térbeliség világába. Elsőként készíthetsz egy sík lapokból álló lámpabúrát, majd megtanulhatod a csodálatos gömblámpák készítését is. Mire a kurzus végére érsz, két szépséges lámpabúrával leszel gazdagabb!

Bérégetés

A kemencénket bérégetésre is igénybe veheted, akár üvegrogyasztással, ékszerkészítéssel, akár tradicionális üvegfestéssel foglalkozol. A kemence méreteiről, lehetőségekről és árakról itt tájékozódhatsz.

Ólomüveg kezdő

Program röviden:

- üvegvágás alapjai, gyakorlás „ablak”üvegen

- egyszerű, kis méretű kép elkészítése ablaküvegből

- közepes méretű – kb. 30*30cm - kép elkészítése színes üvegből

Külön „elméleti” blokk nincs, de a feladatok elkészítése során sokat beszélgetünk az üvegfajtákról, tervezési szempontokról, számba vesszük a technika korlátait, előnyeit. Biztosan szóba kerül majd egy kis történelem, balesetvédelem, és egyéb praktikus tudnivalók is.

Elsőként megtanulunk üveget vágni. Egyenes, íves vágásokat gyakorolunk, hullámvonalat, konvex és konkáv formákat, kört varázsolunk ki a táblákból.

Ha a vágás már jól megy, készítünk egy néhány darabból álló „képet” ablaküvegből. Ennek a lépésnek a célja, hogy képet kapj az ólomsín használatáról, alakíthatóságáról, hajlíthatóságáról, valamint a forrasztásról.

Ezután pedig színes üvegekből készítünk egy ólomüveg képet. Ehhez egy tervet kell rajzolnod, melyhez minden segítséget megadunk. Ha úgy érzed, nincs fantáziád a dologhoz, és képtelen vagy magadtól rajzolni, ne ijedj meg. Nézz ki az internetről, valamelyik könyvedből egy képet, és azt rajzold át üvegtervvé. Egyelőre az életnagyságú rajz sem fontos, bár előnyös, hiszen így fogod reálisan látni, mit tudsz kivágni, körbeólmozni, és mi az, ami már esetleg túl apró darabot eredményez. Ezt a rajzot otthon is elkészítheted, de ha nagyobb kedved van mindezt társaságban csinálni, úgy bejöhetsz a műhelybe is rajzolni.

A saját terv azért kell, mert ennek megrajzolása során – a vágásról és az ólomsínről frissen szerzett tapasztalataid birtokában - már előre végiggondolod a vágási, ólmozási vonalakat, s az eredeti elképzelésedet az üveg „lehetőségeihez” igazítod. Segít átgondolni, milyen üvegeket szeretnél használni, segít ráhangolódni a leendő munkára.

Ezután pedig saját tempódban készítheted az üveget, mivel nincs előre meghatározott időkeret. Mindössze annyi kérésünk van, hogy ne aprózd szét az energiáidat, vagyis egyszerre legalább három órát szánj a munkára, és két egymást követő alkalom között ne (vagy csak kivételes esetben) teljen el egy hétnél hosszabb idő.

A tanfolyam ára 45.000 ft.


x

Ólomüveg haladó

A tanfolyamon egyetlen képet készítünk, maximum 0,25m2 területben. Ez pl. egy 50*50 cm-es négyzet, vagy egy 56cm átmérőjű kör. A kép formája választható. Preferált a kör, íves, vagy esetleg más (de nem négyzet v. téglalap) alak, csak azért, hogy ezt is elsajátítsd. Ha azonban hasonló méretben van pl. egy szekrényajtód, azt is beüvegezheted, ez esetben értelemszerűen a megfelelő formát kell készíteni.

Minél nagyobb egy üveg, annál pontosabban kell dolgoznunk, hogy amikor a készítés végére érünk, még mindig ne torzuljon a kép, s a végleges méret is tűrésen belül maradjon. Ez ugyan kevéssé fontos egy szabadon lévő alkotásnál, de vitathatatlan egy ajtó, vagy ablaküveg esetében. Emiatt egy nagy méretű ólomüveg pontosságra tanít.

Egyéb tekintetben is jó tapasztalat egy nagy üveget elkészíteni: megtanuljuk, hogy érjük el, hogy készítés közben ne csússzanak el a darabok, illetve végiggondoljuk a kép összerakásának sorrendjét. Ezen túlmenően foglalkozunk a szokásos síküvegtől eltérő elemekkel illetve ilyeneket be is építünk. Ezekből egyesek üvegtörténeti szempontból is jelentősek, míg másoknak „csak” esztétikai szerepük van, megtörni a síküveg „egyhangúságát”, már amennyire ólomüveg esetén egyhangúságról egyáltalán beszélhetünk.

A készítés alatt elméleti tananyagként számba vesszük az ólomüveg táblák méretbeli korlátait, illetve különböző merevítési lehetőségekről is szó esik.

A tanfolyamra történő jelentkezést követően egy rövidebb időtartamú foglalkozás keretében megbeszéljük, mit szeretnél készíteni, és nagy vonalakban üvegeket is választunk hozzá. Emiatt jó, ha már van valami elképzelésed a tervről. Megmutatom a fentebb említett speciális üveg díszítőelemeket, melyek közül eldöntheted, melyiket építed be az üvegedbe. Ezek után elkészítheted a tervet, melyhez – ha igényled – technikai segítséget adunk.

Amikor kész a terv, saját időbeosztásod ritmusában készítheted el az üveget. Mindössze annyi kérésünk van, hogy ne aprózd szét az energiáidat, vagyis egyszerre legalább három órát szánj a munkára, és két egymást követő alkalom között ne (vagy csak kivételes esetben) teljen el egy hétnél hosszabb idő.

A kurzus ára 65.000 ft.


x

Tiffany kezdő

Program röviden:

- üvegvágás alapjai, gyakorlás „ablak”üvegen

- egyszerű, kis méretű kép elkészítése ablaküvegből

- közepes méretű – kb. 30*35cm - kép elkészítése színes üvegből

Külön „elméleti” blokk nincs, de a feladatok elkészítése során sokat beszélgetünk az üvegfajtákról, tervezési szempontokról, számba vesszük a technika korlátait, előnyeit. Biztosan szóba kerül majd egy kis történelem, balesetvédelem, és egyéb praktikus tudnivalók is.

Elsőként megtanulunk üveget vágni. Egyenes, íves vágásokat gyakorolunk, hullámvonalat, konvex és konkáv formákat, kört varázsolunk ki a táblákból.

Ha a vágás már jól megy, egy apró 5-10 darabból álló képet is elkészítünk, még mindig ablaküvegből. Ennek a munkának a lényege, hogy össze tudd illeszteni az egymás melletti darabokat, használd a csiszológépet, megtanuld a fóliázást, és némi tapasztalatot szerezz a forrasztásban is.

Az első alkalmat követően, miután megismerkedtél az üvegvágás rejtelmeivel, egy tervet kell rajzolnod, melyet majd színes üvegből készítesz el. Természetesen ehhez minden segítséget megadunk. Ha úgy érzed, nincs kivitelezhető ötleted, vagy, hogy képtelen vagy magadtól rajzolni, ne ijedj meg, átsegítünk ezeken a nehézségeken is. Esetleg nézz ki az internetről, valamelyik könyvedből egy képet, és azt rajzold át üvegtervvé. Egyelőre az életnagyságú rajz sem fontos, bár előnyös, hiszen így fogod reálisan látni, mit tudsz kivágni, és mi az, ami már esetleg túl apró darabot eredményez. Ezt a rajzot otthon is elkészítheted, de ha nagyobb kedved van mindezt társaságban csinálni, úgy bejöhetsz a műhelybe is rajzolni. A saját terv azért kell, mert ennek megrajzolása során – a vágásról frissen szerzett tapasztalataid birtokában - már előre elképzeled a vágási vonalakat, s az eredeti elképzelésedet az üveg „lehetőségeihez” igazítod. Segít átgondolni, milyen üvegeket szeretnél használni, segít ráhangolódni a leendő munkára. Ezután pedig saját tempódban készítheted az üveget, mivel nincs előre meghatározott időkeret. Mindössze annyi kérésünk van, hogy ne aprózd szét az energiáidat, vagyis egyszerre legalább három órát szánj a munkára, és két egymást követő alkalom között ne (vagy csak kivételes esetben) teljen el egy hétnél hosszabb idő.

A kurzus ára 45.000 ft.


x

Tiffany haladó

Program röviden:

-kis méretű négyszögletű lámpa készítése

-gömblámpa készítése

Ha komolyabban érdekel a tiffany technika, és szeretnél térbeli alakzatokat, lámpát készíteni, akkor azt ezen a tanfolyamon megtanulhatod. Feltétele, hogy a kezdő tanfolyamon elsajátítható ismeretek birtokában legyél. Ha nem nálunk jártál kezdő tanfolyamra, de ismered a technika alapjait, akkor is jelentkezhetsz. Ez esetben kérjük, küldj egy fotót már elkészült alkotásodról.

A tanfolyam első részeként egy viszonylag egyszerű, négyszögletű lámpát készítünk el. Mivel már tudsz síküveget készíteni, ezért ez alapvetően ismerős téma lesz. A gyakorlat alapvető célja, hogy pontosságra tanítson, mivel a lámpa egyes oldalainak pontosan egyformának kell lenniük, éleinek pontosan egyenesen kell futniuk, hogy a végeredmény szép legyen. Ezen túl a lapok összeállítása során tapasztalatot szerzel a térbeli formákról, arról, hogy kell a sík lapokat egy térbeli alakzattá transzformálni. Ennél a lámpánál dolgozhatsz saját terv alapján, de kész tervek között is válogathatsz.

Ha elkészültél a hatszög lámpával, jöhet a gömblámpa. Rengeteg féle formájú lámpabúra született már, a szabályos félgömbtől a jurta formán át a harang formáig. Azonban, ha nem kész sablon alapján dolgozol egy gömblámpa elkészítése során, akkor annak mintájára valamennyi formára tudsz majd terveket készíteni. Ebből rögtön következik is, hogy mi nem kész tervek alapján fogunk gömblámpát készíteni :-). Lehet elképzelésed szabálytalan vagy szabályos mintáról, bármelyiket meg tudjuk majd valósítani.

A konkrét darabon kívül megtanuljuk a GlassEye (fizetős) üvegtervező program lámpatervező moduljának használatát, buktatóit is, mely nagyon megkönnyíti a szabályos minták rajzolását.

Mivel itt nincs kész terv, már most kezdj gondolkodni azon, milyen lámpát szeretnél. Teljesen „random” mintájút, vagy inkább valami szabályos, hálós mintát? Esetleg a kettő keverékét? Jó, ha tudod, hogy a szabályos (négyzet, rombusz hálós) minták sokkal nagyobb vágási, csiszolási pontosságot követelnek. Ha nem vagy ilyen beállítottságú, talán jobb választás lehet a szabálytalan minta alkalmazása. Ezeket a kérdéseket a tanfolyam első felében részletesen átbeszéljük.

Bár nagyméretű síküveget nem készítünk, a foglalkozások során kitérünk a méretbeli kérdésekre, és foglalkozunk a merevítési, szállítási, beépítési lehetőségekkel is.

Az üvegek elkészítésével saját tempódban haladhatsz, mivel nincs előre meghatározott időkeret. Mindössze annyi kérésünk van, hogy ne aprózd szét az energiáidat, vagyis egyszerre legalább három órát szánj a munkára, és két egymást követő alkalom között ne (vagy csak kivételes esetben) teljen el egy hétnél hosszabb idő.

A tanfolyam ára 98.000 ft, mely az üvegek elkészítésének anyagait tartalmazza, nem fedezi azonban a lámpatalpak árát. Ezek beszerzésében igény esetén segítünk.


x

Asztalbérlés

Ha már tisztában vagy az ólomüvegezés vagy a tiffany üvegezés rejtelmeivel, de nincs helyed, nem tudsz, vagy nem akarsz drága szerszámokat beszerezni, lehetőséget biztosítunk arra is, hogy asztalt bérelj. Ebbe természetesen beletartozik az alapvető szerszámok (üvegvágók, vonalzók, kalapács, ólomvágó kés, szögek, ollók, stb.), gépek (csiszológép, forrasztópáka) használata is. A munkád méretétől függően bérelhetsz fél (90*90cm), vagy egész (90*180cm) asztalt. Bérleti díj fél asztalra:

2 - 4 óra bérlés esetén 350 Ft / óra

5 - 9 óra bérlés esetén 300 Ft / óra

Egész asztal esetén a fél asztalra jutó díj másfélszeresét számoljuk fel, ezért megéri elhozni a barátodat, és kettőtöknek egész asztalt bérelni!

Amennyiben több egymást követő napon egész napra szeretnél jönni dolgozni, írj e-mailt a további kedvezményekért.

Az alapanyagokat (terv, üveg, sín, fólia, cin) magadnak kell biztosítani, de amennyiben igényled, tőlünk is vásárolhatsz.


x

Bérégetés

Kemencénket égetésre is igénybe veheted. A kemence belmérete 85*48cm, magassága 26cm. A vezérlő 9 szegmens programozására alkalmas, minden szegmensben állítható a hőmérséklet, a felfűtési sebesség, valamint a hőntartási idő. A legnagyobb berakólap mérete 45*60cm.

Program kiválasztásában tudunk segíteni a FusedGlass.org ajánlása alapján Bullseye, Spectrum (System96), és float üvegek használata esetén.

Azonban a program tekintetében a végső döntés a Tiéd, rossz program, rossz hőfok választása miatti nem megfelelő végeredményért nem tudunk felelősséget vállalni.

Ugyanez érvényes festés kiégetésénél is. Olyan festéket használj, aminek ismered a beégetési hőmérsékletét, és a gyári ajánlást tartsd be a programozás során.

Amennyiben fusing papírt szeretnél használni alátétként, azt kérjük, hozz magaddal. Ha nincs papírod, a berakólapot használat előtt le kell kenni leválasztóval, azt biztosítjuk, de lekenni minimum 4 rétegben neked kell a műhelyben. Ez kb. 15-20 percet vesz igénybe.

Kemencébe szórt gipszbe rogyasztásra nincs lehetőség a kemence kialakítása miatt.

Egy ciklus ára fusing program esetén 10.000 Ft, festés kiégetése esetén (680 fokig) 8.000 Ft.


x